annons

onsdag 5 december 2012

Hanoi - Ho Chi Minh Mausoleum

Utanför Mausoleet.

Ho Chi Minh - frihetskämpen och senare president över Nordvietnam ligger begravd här i Hanoi. Eller begravd var kanske inte rätt ord.. Balsamerad ligger han inne i byggnaden ovan, för allmän beskådan. Mannen som försökte få landet fritt från fransk kolonisering och som är oerhört respektfull i Vietnam även efter sin död, kan man alltså besöka på vissa tider. Självklart var det något vi planerat att göra. Vi tog en taxi från hotellet och kom fram till detta komplex (området har mer än bara själva mausoleet) och upptäckte att vi precis missat öppettiderna för att gå in på mausoleet.

Det är nämligen så att det är bara speciella besökstider som gäller, nästan säker på att det var från 8:00-11:00, och vi kom alltså fram precis för sent.

Eftersom det var en sådan fruktansvärt stekhet dag hade vi ju även på oss shorts och linne/t-shirt, vilket vi ändå inte hade kommit in med. För att få kika på Ho Chi Minh så behövs nämligen långbyxor, hela skor, och något finare än t-shirt på överkroppen. Det är även strängt förbjudet att fotografera när man väl är därinne. Allt detta låter ju ganska självklart och vi fick helt enkelt skylla oss själva att vi inte tog reda på lite mer information innan vi begav oss iväg. Detta var dessutom sista dagen i Hanoi, sedan skulle vi ju flyga till Da nang för att sedan ta oss vidare till Hoi an.

Men vid Ho chi minh-komplexet finns det mer att se!

Mausoleet är ju som sagt bara en liten del av detta område så vi styrde kosan mot museet istället. Eftersom denna byggnad även hade lunchstängt så fick vi vänta tills de öppnade igen. Tror det stod kl 13 på skylten, men de öppnade närmare kl 13:30. Härinne fick man i alla fall fotografera, och det var mig allt ett märkligt museum. Återigen känns det som att färdas tillbaka i tiden, allt kändes på något sätt 50-60-tal. Till och med vakterna som fanns överallt, som med sina vapen såg ganska sura och skräckinjagande ut, kändes importerade från det förflutna. Designen inne på museet var speciell och märkliga installationer fanns lite överallt. Självfallet fanns ju även en stor staty föreställandes Ho Chi Minh precis när man klivit upp för den stora trappan. Här nedan kommer lite bilder från vår dag här:
Utanför finns även ett tempel och något som kallas för "enkolonnpagoden", eller One legged pagoda / One pillar pagoda på engelska. En pagoda som står på ett ben helt enkelt.


Som ni ser så dyker det upp tecken på Kinesiska lite här och där i Vietnam. Det är så att landet har även tillhört Kina en gång i tiden.

För mer information om Vietnam och Hanoi, gå gärna in på "Resa i Vietnam": www.resavietnam.se/hanoi


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar