annons

måndag 10 december 2012

Vietnam - Hoi an ancient town!

Fantastisk fin liten stad/by! Åk hit!

Efter några stadsdagar i Hanoi längtade vi efter havet, stranden och de lite mer lata dagarna. För mig är nämligen en perfekt semester lite av varje, är jag för länge vid en strand blir jag uttråkad och är jag bara i en varm stad så känner jag mig inte helt tillfredsställd.

Så vi flög till Da nang. En stad som verkligen håller på att växa! Gigantiska komplex byggdes överallt och lyftkranar stod till höger och vänster. Det såg ut att bli en jättemodern stad. Därifrån tog vi taxi till Hoi an, en resa på ca en timme. Och jag är ändå lite glad att vi valde att inte stanna i Da nang istället, för när vi åkte taxin, så färdades vi nästan hela vägen längst Da nangs kustlinje och herrejisses vad det även byggdes där (såklart). Det påminde nästan om Las Vegas med olika temahotell som konstruerades, vägg i vägg. Enorma byggnader som fusk-medeltida slott, kasinon och områden med lyxvillor i västerländskt snitt tog upp varje bit av stranden. Inte det Vietnam jag lärt mig att gilla. Tyvärr är det väl så, där pengar börjar rulla in, där satsas det något enormt, och bra är väl det på ett sätt, att turismen drar in pengar. Men oj oj, all charm går verkligen förlorad. Så jag antar att om några år så går det väl inte åka hit om man är som jag, lite bekväm (hihi) men ändå vill ha det genuina. Det är trevligt med fina hotellrum och bra standard, men det får aldrig ta över platsen det ligger i. Så känner jag.

Men väl framme i Hoi an så ser man skillnaden. Denna lilla stad är verkligen välbevarad och nästan  alla byggnader i staden är från 1800-talet eller äldre. Hela staden kallas just för "ancient town" och finns med på UNESCO's världsarvslista. Jag kan knappt beskriva hur puttinuttigt och charmigt det är här, det måste upplevas. Självklart finns det ju en hel del turister här eftersom det är en sådan historisk plats, men det är aldrig jättetrångt. Och floden som delar staden i tu ger en alltid en liten fläktande klapp på ryggen, så även om det är 39 grader varmt, som det var när vi var där, är det ändå mycket behagligare än att vara i en storstad.

I de små gatorna och gränderna finns massor av trevliga restauranger, butiker, gatumarknader med mera. Även en hel del tempel. Just Hoi ans kärna, som för det första är ganska liten, ligger inte direkt vid havet utan det är bara en flod som rinner igenom staden. Eftersom vi ville bo precis vid havet så bodde vi alltså inte inne i Hoi an stad, utan ca 15 minuter bort, precis vid stranden. En sådan perfekt mix av sevärdheter och paradisvackert strandliv! Hotellet vi bodde på hette Hoi an beach resort (länk) och jag kommer visa upp det lite mer ingående i nästa inlägg, men först kommer här lite bilder från gudomliga Hoi An stad.

på promenad i de små gränderna

Ett av många tempel som finns i Hoi an.
lekande barn

Jag vid the japanese covered bridge. På andra sidan, till vänster om mig, bodde förr bara japaner som kom till staden för att byteshandla.De fantastiska vietnamesiska lyktorna

På kvällen så lyses hela staden upp av alla de tusentals sidenlyktorna som dels är till försäljning ÖVERALLT, men som även används av lokalbefolkningen privat. Dessa kommer i världens alla färger och storlekar och gör att den vackra staden blir (om möjligt) ännu vackrare. Tyvärr använder jag mig mest av en iphone och därför har jag inga jättebra kvällsbilder från Hoi an. Jag måste ta och införskaffa mig en systemkamera snart! Här är dock några få kvällsbilder som blev ok:


Som sagt- bara ett stånd av hundratals som säljer lyktorVill ni läsa mer om Hoi an, gå då in på http://www.resavietnam.se/hoi-an 

Snart kommer mer från Hoi An! Dels vart vi bodde och självfallet kommer en uppsjö av bilder upp om det också. Så kika in snart igen :D


/ Alexander5 kommentarer:

 1. Hoi An är supermysigt! Vi var där för flera år sen. Vi hade nog bara tänkt stanna några dar, men det blev nog snarare tio dar. Vi sydda upp kläder hos några skräddare, två systrar, och sen tog de med oss på nattklubb, på karaoke, på teater och bjöd hem oss till sig. Jag tror att vi umgicks med dem varje dah i en vecka. Sååå himla kul! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst är det! Jaså? När då? Var bodde ni? Jag kan verkligen förstå hur man planerat att stanna ett kort tag men sedan fastnar där. Så himla mysigt! Vi träffade ju en Vietnames och hans pojkvän redan första dagen i Hanoi och blev vänner, så de kom till Hoi an också, en dag efter oss! Vi togs också till karaoke, fantastiskt roligt, det är något jag ALLTID gör i Asien! Vi sydde också upp en varsin kostym, hos Mr. Xie i Hoi an, läst oss till att han ska vara en av de bästa. Fick otroligt välsydda, fina kavajer i Caschmere och önskar jag hade sytt upp fler.. :D


   Tack för kommentaren förresten! :D Ha det fint


   / Alexander

   Radera
 2. Vi var där sommaren 2007. Beach resorten första natten tror jag, sen flyttade vi in till stan... Minns inte vad hotellet hette, men vi letade upp ett ganska mysigt ställe med inomhuspool. Det var billigt och toppen! :) Kan tänka mig att ni fick fina kläder, det fick vi också ;)

  SvaraRadera
 3. Mysig stad det där, och vilka schyssta bilder!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen mysig, det är lätt att bli förälskad i Hoi An


   /Alex

   Radera