annons

torsdag 6 december 2012

Mysiga Hanoi (Vietnam sommaren 2012)

Utsikten över staden - från vårt hotellrum

Detta blir det sista inlägget från vår vistelse i den vietnamesiska huvudstaden, sedan var det ju alltså dags för oss att åka till Hoi An - ancient town. Mest för att sola och bada, men också upptäcka den mysiga lilla staden.

Vi hade i alla fall väldigt trevligt i Hanoi, otroligt charmig men lite bökig stad. Människorna var lika trevliga som vi faktiskt helt börjat vänja oss vid att möta här i Asien. Trottoarerna är lite svåra att gå på, på grund utav alla mopeder som ockuperar varenda centimeter av den, så man vandrar helt enkelt på gatan. Vi åt jättegod mat, bland annat de fantastiska spring rolls som finns överallt. Något annat snack som man bara måste prova i Vietnam är Banh mi. De otroliga baguetterna med smaskigt innehåll som marinerat fläskkött (eller räkor), säsongens grönsaker, chili och ett stekt ägg om man så vill. Bröd är inte jättevanligt förekommande överallt i Asien men baguetter i Vietnam verkar vara något som lever vidare från när Frankrike hade Vietnam som koloni. Bröden är sådär perfekt knapriga på utsidan och mjuka och färska på insidan.

Här kommer en liten matdokumentär, där en fransk och en amerikansk kock åkt hela vägen till Vietnam för att smaka dessa fantastiska Banh mi's. De är verkligen så där överraskande smakrika! För övrig information så tog vi oss faktiskt till den där kvinnan i filmen som säljer de bästa banh mi's, i Hoi an närmare bestämt.

Utöver detta så mötte vi ju Bach och hans kille Jörgen en av de första dagarna i Hanoi, när vi satt och drack bia hoi's. Bach som kommer från Vietnam visade oss verkligen staden från en lokalbos perspektiv, något som alltid tillför en upplevelse det där lilla extra! Vi togs bland annat till en restaurang som vi aldrig hade hittat till annars. Ingen skylt fanns utanför som avslöjade att det var en restaurang, men när man gått in i huset (som såg ut som ett vanligt bostadshus) och gått uppför trappan, så satt en massa vietnameser vid bord i något som såg ut som någons vardagsrum. Antagligen så var det så. Detta ställe var tydligen riktigt stort bland vietnameser och de serverade bara en rätt - en fiskrätt med olika såser. En riktigt god rätt, men tyvärr vet jag inte vad det var för sorts fisk. Man fick även en grillplatta att ha vid bordet där man kunde steka sina egna grönsaker. Utöver det så visade Bach upp några barer som vi alla hade det trevligt på in på småtimmarna.

Vi hade haft det så trevligt ihop så de bestämde sig för att hälsa på oss i Hoi an, vilket de gjorde! Även mer om detta kommer i nästkommande inlägg. Men nu tänkte jag bjuda på en liten bildbomb från Hanoi!
På väg till Hoa Lo prison men gick helt vilse
Kvinna med lime eller avokado?
Hanoi by night
Jag och Bach vid Bia Hoi Corner
Mattias, Bach och Jörgen vid Bia Hoi corner
Vårt hotell - the Essence hotel. Mycket bra. Nyöppnat (då), mitt i gamla stan

salig mix
Härlig, vietnamesisk nudelsoppa
Jag fyndar loss i souvenirbutikerna. Älskar vietnamesiska lyktor, lackboxar med mera. Vietnam har det bästa "kramset"!

Fredsmonument vid Hoan Kiem
Jag och mina fynd :D


Det var Hanoi det. Mer om Vietnam kommer inom kort, kika gärna in de tidigare inläggen om ni inte gjort det redan.

För mer information om Vietnam och Hanoi, gå gärna in på "Resa i Vietnam": www.resavietnam.se/hanoi

/AlexanderInga kommentarer:

Skicka en kommentar