annons

torsdag 16 maj 2013

Klimatet på Boracay


Vi var på Boracay under december månad. Något som vi svenskar suktar efter när vi reser (särskilt på vintern) är ju strålande solsken och en molnfri, blå himmel. Många undrar "när det är bäst att åka till Asien", vilket egentligen inte går att svara på då det är en gigantisk världsdel med många olika klimat - det skiljer sig till och med från olika regioner i ett och samma land. 

Vädret under vår vistelse på Boracay var ungefär som vi hade förväntat oss; vissa perfekta stekheta soliga dagar utan ett moln, och vissa dagar där sol varvades med korta regnskurar, till någon enstaka dag där regnet bara öste ner, precis hela dagen.

Något man gärna glömmer när man fortfarande är hemma i Sverige och önskar sig 2-3 veckors stekhet sol, är att när man väl är på plats, så brukar dessa regnskurar oftast kännas väldigt välkomna. De svalkar och brukar oftast inte vara så länge. Vår vistelses värsta regnskur kunde dock inte komma mer olägligt då den nästan sabbade för vår båttur som vi planerat in, julafton i ära.

Ska man prata odds så kan det vara vist att först gå igenom säsongerna. Boracays klimat delas in i två säsonger; Amihan och Habagat.

Info från Boracay live:

Amihan nov - mars

Amihan anses vara den "svalare" säsongen och varar mellan sen november till mars nästa år. Svalare vindar från norra Asien gör att temperaturen ligger någonstans mellan 25 - 32 grader celsius. Några regnskurar förväntas, även om det anses vara en torr period. På natten är det ca 22 grader celsius.

Mellanläget mars - juni

Från mars till juni är klimatet väldigt varmt men torrt. 28 - 38 grader celsius är att räkna med och nattens temperatur är ungefär densamma. Åskskurar är att räkna med. Många anser att detta är en ideal period för semester.

Habagat Juli - oktober

Under denna period råder väldigt varm och fuktig luft, med många regnskurar följt av västvindar. Tropiska tyfoner är mer frekventa och påverkar vädret på Boracay.


Som ni ser så är klimatet ganska varierat men det är alltid varmt här. Vi var som sagt på Boracay under Amihan-säsongen, men att det skulle vara torr luft håller jag inte med om. Det är kanske är ställt förhållandevis till hur det är annars. Vi upplevde luften som mycket fuktig vilket gjorde att det kändes mycket varmare än vad det var. På natten hade man samma typ av kläder på sig som på dagen; t-shirt/linne och shorts. Jag måste säga att vädret verkligen var som vi hade räknat med, hade det varit varmare hade vi tuppat av. Vissa dagar var nästan olidligt varma och soliga.


Här nedan kommer fyra bilder från vår vistelse på Boracay. Ena dagen strålande väder, medan nästa bestod av sol och några korta skurar, till en annan som regnade precis hela dagen.


Något man även bör komma ihåg att dessa klimatperioder varierar i tid; vissa år kommer de tidigare, andra år kommer de senare. Så mellanmånader, mellan dessa perioder, kan därför vara väldigt svåra att räkna ut.

När man inte bör åka till Boracay alltså, är på sommaren - tidig höst. Under Hagabatsäsongen, då det statistiskt är sämst chans till bra väder. Annars på året, är det av blandad kompott. Typiskt tropiskt väder med andra ord. Därav svårigheten att räkna ut hur vädret ska bli vecka för vecka eller dag för dag. Jag skulle alla gånger om åka igen under samma period, mellan december - mars.Mer från Boracay kommer inom kort.
/Alex
Nyckelord: Klimat, väder, Boracay, Filippinerna, Monsun, tropiskt, Amihan, Habagat, bäst att åka till Boracay

2 kommentarer:

 1. Hej!
  Jag är extremt intresserad av att åka till Boracay nu under vintern men jag undrar, hur tog ni er ut till ön?
  Flög ni till flygplatsen Caticlan och tåg båten över eller hur gjorde ni? Skulle vara extremt tacksam för svar!

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Moa! Ja men vad trevligt att ni funderar på Boracay, otroligt vackert där! Vi flög till Caticlan på vägen dit. Därifrån så tar man båten över till Boracay ja, precis som du skriver. På vägen hem dock, så flög vi hem från Kalibo - det blev billigare så. Fungerade också helt utmärkt. Lite längre, men då fick man se ganska mycket från bussfönstret. Har du fler frågor är det bara att fråga på, annars hoppas jag ni får det mysigt på Boracay. //Alexander

   Radera