annons

måndag 26 november 2012

Krigsmuseum & Hanoi Hilton (Hoa Lo prison)
Som jag tidigare nämnt så känns ett Vietnambesök lite som att resa tillbaka i tiden. Mycket är gammalt, slitet. Det finns inga jättegallerior, heller inga skyskrapor, tunnelbana osv.. Detta är ju givetvis en del av charmen med Vietnam som resmål. Det är verkligen speciellt att promenera runt i Hanoi, det är som att promenera runt i historieböckerna. Jag har inte varit i Ho Chi Minh city, men har hört att det börjar bli modernare där. Hoppas bara att man inte river allt gammalt som är vackert och intressant.


För det är klart, jag älskar supermoderna storstäder, helst futuristiska ska de vara! Förarlösa monorails och restauranger där man beställer via bordets iPad...

Men när man besökt en plats som stannat i tiden, så inser man att bägge delarna har sin charm. Och det vore lite tråkigt om Hanoi blev ett nytt Bangkok eller Tokyo. För ja.. De platserna finns ju redan. Vietnam konkurrerar mer med sin bevarade gammeldags charm, med sin historia. Jag kan inte säga att jag är en historienörd, som bara måste gå på museum när jag reser. Men det är nästan oundvikligt i Hanoi, då det finns så mycket spännande att se och ta del av här.


Hanoi Hilton

Som Hoa Lo prison till exempel. Även kallat Hanoi Hilton. Detta fängelse ligger väldigt centralt i stan och ger ett kontrastrikt intryck där det ligger vägg i vägg med en lite modernare galleria. Ja jag vet, jag skrev ju nyss att det inte fanns några gallerior i Hanoi, men några stycken finns. Dock inte av den klassiska amerikanska typen "mega mall" som ploppar upp på fler och fler ställen i asien. Hoa Lo-fängelset användes bland annat av fransmännen, som under sin kolonisering här höll Vietnamesiska politiska fångar. Även en giljotin användes, som än står kvar på sin plats.
Fängelset är inte jättestort men riktigt obehagligt. Lite här och där på väggarna sitter berättelser om några som var fängslade här, ibland med någon tröja som de ägde eller liknande. Även barn var fängslade här. Ingen visste hur långa straff de avtjänande, om de någonsin skulle komma ut eller inte..

Krigsmuseum

En annat plats i Hanoi som är värt ett besök är Hanoi krigsmuseum. En liten bit utanför stan hittar man detta komplex som består av flertalet museumbyggnader och ett utomhusområde där de samlat gamla stridsflygplan, tanks, bomber med mera. Även detta är kusligt obehagligt att besöka, man kan inte förstå hur människan agerar ibland. Även här finns det, utöver de stora historiska dragen, vissa personliga berättelser man får följa, med brev, fotografier och rekonstruktioner. Det är svårt att inte känna någonting när man vandrar igenom salar med väggar fyllda med foton på män, kvinnor och barn, med komplett data som namn, ålder, vad de arbetade med och hur de dog. Man blir faktiskt ganska arg när man läser hur bomberna var utformade för att splittras upp och nå/döda så många människor som möjligt, militär som civila. Detta land har varit med om mycket.För mer information om Vietnam och Hanoi, gå gärna in på "Resa i Vietnam": www.resavietnam.se/hanoi

2 kommentarer:

 1. Åh, det är så fascinerande med krigshistoria! Jag vill också dit!

  Här har man varit ute o kört snöslunga i -17, så snoret frös fast i ansiktet. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst är det! Vietnam osar ju verkligen av historia så om du fascineras av sådant, rekommenderas landet verkligen!


   Gällande snoret i ansiktet, sånt händer. - 17 grader är - 17 grader, inte så mycket att göra åt. Snyt dig innan :D


   ha det bra,


   / Alexander

   Radera