annons

lördag 28 maj 2011

Tioman Island - I Salang står tiden still

Varje morgon på Tioman drog vi upp gardinerna och möttes av denna vy:


Om jag finge klättra i palmen


Och varje morgon såg det ut som att det skulle bli en mulen dag. Grå himmel med tjocka moln, men de sprack alltid upp vid kl 11 ungefär. Endast en kväll regnade det - och då spöregnade det verkligen! Efter 20 minuter var det över.Cotton candy over our house


Sen gick vi och åt frukost på anläggningen, den ingick ju ändå. Efter det var det dags att lämna resorten. Precis utanför grindarna till anläggningen hade lokalborna sina restauranger. Små ställen med en massa plaststolar uppställda under plåttak och några tända lyktor. Enkelt och så charmigt.

It's so goo' fo' you!


De hade den godaste mat jag ätit i Malaysia. favoriten var The Seafood barbeque som öppnade efter kl 20:00 varje kväll. Då startade de grillen och så fick man gå fram till kyldisken där de nyfångade humrar, krabbor, räkor, fiskar, musslor, bläckfiskar och kräftor låg och så fick man peka på exakt vilka man ville ha. Denna meny var ju lite dyrare än deras andra men en hel hummer för typ 100 kr, det är ett kap i mina svenska ögon!


You want busy, crowded village or small town?

Vi frågade på hotellet vilken by de rekommenderade att vi besökte först. De gav olika förslag och vi bestämde oss för att ta oss till "huvudbyn", Salang. Den skulle vara stor enligt personalen.

För att ta sig runt på ön får man gå till hamnen och prata med lokalbefolkningen, de anordnar båtturer runt hela ön. De har ibland små kiosker med en prislista. Ibland inte. Räkna med att förhandla lite om priset, men det var inte så jobbigt. Det är bara att vänja sig vid, Asia remember :D


Tekek, byn där flygplatsen ligger. Här kan man ta båtar runt hela ön.
U crazy man! No goo' fo' you!

Vi åker med en galen gubbe som kör så fort i sin lilla båt att jag tror jag ska flyga av flera gånger haha! Men väl vid piren i Salang, då inser man att det var värt det:

Salang Village. Största byn på ön. 

Salang är som en promenad längs med stranden. Det tar max 5-10 minuter att gå igenom hela byn. Det finns några små restauranger, några bungalows till uthyrning, någon som säljer smycken, en liten kiosk etc. Väldigt low key, väldigt gulligt. Här skulle jag velat bo, om bara stugorna man kunde hyra höll en högre standard. Varför är jag så petig?! Haha.Även här åt vi den godaste mat, jag åt någon bläckfisk i chili och ostronsås. Kostade typ 14 kr! Här i Salang är allt billigare. Mer av ett backpackerställe och alltså nästan inga barnfamiljer eller tjocka t****r :D


Salang från ena kanten av byn.
Bungalows i mysiga Salang

Och stranden, den crazy fina stranden. Fantastique! Fiskarna i vattnet är kulörta men aningen läskiga. Står man stilla ett tag kommer de fram och nibblar på benen. Blev skiträdd första gången det hände, trodde en muräna kommit för att ta mig ut till havs. Så var inte fallet...


Med tät djungel följer ofta vilda djur!

Vart man än gick på Tioman så hittade man vilda djur. Främst apor och varaner. Varaner stora som satan ser ganska skräckinjagande ut men de är ganska skygga av sig. Om man kommer för nära.

I videoklippet ovan jagar vi en godbit till ödla, men den var blyg som få. Man får i alla fall ett litet grepp om hur lugn byn är, gott!

Mer om Tioman och de galna djuren som lever där kommer i nästa inlägg! Stay tuned!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar