annons

tisdag 25 september 2012

Hanoi - Bia Hoi's & Monsun!

herrow'!

Ojoj..

Det blir ju såhär ibland, att man glömmer att skriva på ett tag. Men nu kommer det efterlängtade (förhoppningsvis :D) bilder och berättelser från Hanoi! Som jag skrev sist så hade vi precis anlänt till staden och checkat in på hotellet, som för övrigt var väldigt bra. Rent, snyggt, central, mysigt. Då var det dags att upptäcka Hanoi!


Bia Hoi!
Bia hoi hade jag läst om innan vi anlände, den lokala, färska ölen. Såklart råkade vi bo mitt i the Bia Hoi corner, alltså den korsningen med flest bia hoi-ställen. Bia hoi bryggs kvällen innan det serveras och är destillerat på ris. Detta öl dricks bara i norra och mellersta Vietnam och kostar inte många kronor. Runt 1-4 svenska kronor glaset! Jag tyckte det var ganska gott, Mattias tyckte det var sådär. Men vi tyckte i alla fall att det vore lite kul att prova denna öl, eftersom vi ändå bodde vid dessa ställen.
Såhär på plaststolar sitter man ute i solskenet och avnjuter den något fisljumma ölen. Allt eftersom tiden går dyker det upp fler och fler människor och till sist är hela korsningen som en enda stor utomhusbar, där bilarna ibland får lite problem att komma fram.

Här satt vi flera gånger och bara snackade med andra människor och hade det bra. Men nu var det dags att fortsätta upptäcka staden. Vi vandrade runt, det gör man ganska mycket i Hanoi. Eller åker taxi då. Det finns nämligen ingen tunnelbana eller moderna bussar, bara små som ser ut som små skåpbilar. Men det är ändå väldigt charmigt på något sätt, det är liksom som att färdas tillbaka i tiden. Här vandrade vi runt bland tusentals mopeder, bland gatustånd och allmän kommers. Så mysigt. Tills monsunen slog ner! Det är ju väldigt vanligt på sommaren i vissa delar av Asien. Regnet brukar vara extremt intensivt - men varar oftast inte så länge. Vi sprang ändå in på ett litet kafé och tog oss en varsin iskaffe och bara tittade ut. Att titta alltså, jag älskar det! Att bara sitta någonstans och observera allt som händer; människor som lastar något, en cyklande gubbe med alltför stor last på pakethållaren, en sur kvinna med en höna (?!) i handen, skrattande skolbarn etc.

Men regnet upphör oftast lika fort som det kom. Sedan sprack det upp och blev som en helt annan dag. Strålande solsken och tokvarmt! Vi beslöt oss för att gå till en känd marknad. Delvis känd för de många ficktjuvarna som huserar där kvällstid. Tydligen är det extremt vanligt att bli snuvad på plånboken här. Vi blev aldrig det dock, jag får för mig att man behöver vara ganska oaktsam och klantig (typ flashar forex gula pengapåse) för att bli rånad. Men så är det ju såklart inte..

Den där markanden innehöll i alla fall allt man kan tänka sig, som de oftast gör här i Asien. Det är tyger, väskor, leksaker, mat - och allt därimellan. Oftast är allt av halvtaskig kvalitet, men det hör till! :D

Påväg till markanden. Visst ser bilderna ut som att man befinner sig lite i utkanten av en storstad?? Men såhär ser det alltså ut i de centralaste delarna av Hanoi! Stora träd över gator, som i sin tur är ganska trånga. 
Vi anar att vi närmar oss marknaden.
Tyger i stora lass!

Krams


Dessa marknader är ofta väldigt kul att uppleva även om man inte köper nåt. Nu började det dock bli olidligt varmt härinne så vi kunde inte stanna så länge till. Vi styrde kosan vidare!Som ni ser så hade det nu blivit jättesoligt och skönt! Vi beslöt oss för att ta oss till Hoan Kiem lake, som ligger vid slutet av gamla stan där vi bodde, i hopp om att få känna lite svalkande vindar. Mer om detta i nästa inlägg (börjar bli lite trött). Men en summering kommer här nedan :D

 • Bia hois är gott (och billigt)
 • Monsunen kommer från ingenstans, men upphör lika fort
 • Det är kul att stanna upp och kika på människors vardag
 • Marknader kan vara intressanta, men trängseln kan bli för mycket ibland

För mer information om Vietnam och Hanoi, gå gärna in på "Resa i Vietnam": www.resavietnam.se/hanoi

Mer kommer inom kort!!/ Alex


3 kommentarer:

 1. Hej! Vad roligt att du är på resande fot igen! Ska bli spännande att läsa! Allt bra här!Laddar inför Bangkokresan i December ska vara i Bangkok en månad och även ta en sväng till Taiwan!!

  SvaraRadera
 2. Kul att läsa om din resa!
  Själv har jag en sorgens dag här hemma..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man tackar! Mer kommer upp snart. Jaså, varför en sorgens dag?

   Radera