annons

måndag 17 oktober 2011

Tokyo - Excuse me, do you speak english? Lite tips till den som besöker Tokyo

Hur åkte vi till Tokyo?


Vi flög från Bali till Tokyo, via Kuala Lumpur. Återigen blev det airasia som fick transportera oss dit, billigt är bra! (ibland) :D

Jonte sover på planet.
Var bodde vi?

Vi bodde på hotellet Shibuya Tobu, mitt i smeten! Hotellet har ingen egen hemsida, länken leder till tripadvisor.

Hotellet var helt ok. Pyttesmå rum och aningen slitet. Men i Tokyo kostar det ganska mycket att bo så vill man bo centralt så får man ta såna hotell. Ca 750 kr per natt kostade vårt rum, som var en liten uppgradering från de billigaste. Detta innebar bara en liten större säng, men också ett fönster som vette mot gatan.

hehe, trött efter flygningen. Rummet på Shibuya Tobu.


-Klart man kan bo på vandrarhem, dessa är betydligt billigare än hotell!

Bara 5 minuter från kända Shibuya Crossing låg alltså vårt hotell, vilket var det bästa med det! :D

Hur tog vi oss runt?

I tokyo åker man mycket tåg för att ta sig fram mellan stadsdelarna. Det är värt att komma ihåg att olika företag driver de olika linjerna. I början kan det vara lite svårt att veta hur man ska åka, eftersom ett företag bara visar sina linjer och stationer på kartan. 


Var är vi??

Går man i en transit-tunnel till en annan uppgång, heter stationen kanske något annat - då ett annat företag äger den linjen. Flera olika företag kan alltså ha samma stationer men olika uppgångar.


Ett tips är att redan innan resan skriva ut en karta med tunnelbanelinjerna OCH en JR-east karta.

JR-east är som pendeltåg och har en ringlinje som går runt centrala Tokyo. Alla de kändaste områden och de platser som är mest värda att besöka har en station på denna linje!

Här är JR-east linjer! Shibuya, vid pilarna, bodde vi.


Vi åkte JR-east minst 4 gånger om dagen när vi var i Tokyo. Tunnelbanan är något krångligare än JR-east linjerna då den kan ha 4 olika stationer för shinjuku?! JR-east stationen, heter då just bara Shinjuku, Shibuya, Harajuku osv..

Vad är gott i Japan?

What do you have for the Special?

Maten i Japan är galet god! Det mesta man provar här är gudomligt gott! Den bästa maten vi åt i Tokyo var i Mitaka, en förort till Tokyo. Vi hade varit på the studio ghibli museum som låg därute, och bara hamnat på en liten sylta på vägen tillbaka till stationen. 

It de spee-cial!

-Dessa hål i väggen är de bästa!

Vad som bara skulle bli ett kisstopp och några öl, blev en 3-timmars vistelse med massor av god mat och dricka! Vi provade det mesta, stekt fläsk i grönsaker, skivad entrecote, panerad fisk och någon slags japansk pytt-i-panna!

Tips: Åk ut till någon random station på kartan och strosa runt i kvarteren, och gå  in på de små ställena som har en vit eller röd papperslykta hängades utanför. Dessa är pubar och restauranger.

Glada och belåtna med ägaren till vänster. Oavsett ålder, V-tecknet är obligatoriskt vid fotografering.


Kolla in videon från vår Mitaka-upplevelse i det förra inlägget. Spola till 1:40!


För den som besöker Japan är det värt att komma ihåg att de inte kan så bra engelska. Många skyltar och hänvisningar står dock ofta på både japanska och engelska. Men ha tålamod när ni ska någonstans, kolla upp innan och eller ta med instruktioner!

Sedan skadar det inte att kunna några fraser japanska, som min kompis Jonte kan. Detta underlättade verkligen vår vistelse i landet. 

/Alex

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar