annons

tisdag 31 maj 2011

Singapore - Kul i Sentosa!

Sentosa Resort. Splitternya, artificiella turismmagneten Sentosa är en del av Singapore som var under byggnation när vi var där. Poängen är att göra denna del till det främsta nöjesdistriktet i Singapore. Här byggdes fina gator upp, Stora hotellanläggningar och Casinon, strandpromenader och badorter som rustades upp. Men anledningen till vårt besök: Universal Studios Singapore!




The world revolves around me?





Älskling patrullerar i Faux New York.

Universal Studios hade precis öppnat samma år som vi var där så allt var verkligen splitternytt. Galen i berg- och dalbanor som jag är var det ett måste att åka hit och leka lite.

Universal Studios Singapore är som en miniatyr av andra Universal-parker. Det tar bara ca 10 minuter att gå runt ett varv i parken! Ändå så har de lyckats klämma in allt som behövs för ett lyckat recept på framgång. Här har du waterworld showen som består av en massa stunts och pyroteknik, du har Det stora Shrek-slottet med 4D-showen inuti. Jurassic park-landet som har både en berg- och dalbana för de lite yngre och en vattenattraktion med bra tematisering och effekter.

Här har jag klippt ihop några scener från Waterworld:





Dåligt gjort Universal!


Den främsta anledningen till att vi skulle till Universal Studios var för att åka banorna Battlestar Galactica: the rides!




Två banor i ett: Röd för familjen och Blå för de hårdhudade.

Dessa banor består av två, ihopknycklade spår som är av olika läskighetsgrad. Den blåa innehåller en massa loopingar och skruvar och skoj, medan den röda är något mjukare, och innehåller inga inversioner alls. SÅKLART ÄR DESSA BANOR STÄNGDA! Jo för att de är så nybyggda att de inte är helt säkra ännu, de måste ändra på en del saker innan de kan öppna. Visst, såklart det ska vara säkert att åka b-banor haha, men jag blev ändå en grin-Olle efter det.. Jurassic Park-vatten attraktionen stängde och tömdes på vatten efter vi  åkt den en gång.



Shrek vet hur man håller en fest på slottet

Personalen kunde inte svara varför eller om den skulle öppna igen. Det megastora fartyget som tillhörde Madagascar the ride, hade inte öppnat ännu?! På skylten utanför stod det Coming soon. Men ursäkta, har parken öppnat än eller inte? De hade inte jättemånga attraktioner att börja med, och om 4 eller 5 har stängt av kanske 15, då känns det aningen ofärdigt.



Jurassic Park bjuder på ödlor och mycket vatten. Om man har turen att få åka den.



Men ok då, ni kommer undan med det..

Som tur var hade The mummy öppet. Det är en berg- och dalbana som går inomhus. I mörker! Förutom att åka i mörker så innehåller den effekter från the mummy-filmerna och bjuder på ganska många överraskningar kan jag säga ;)


Ett antikt Egypten som är ca 4 månader gammalt


Skitrolig bana som jag även lyckades få med Mattias på! Han är världens fegaste när det gäller att åka banor men eftersom han inte kunde se denna, ty den var gömd inuti en byggnad, tog jag min chans och lurade honom haha! Det var fantastiskt kul att åka den, och ännu roligare att ha en skrämd krösagås (Mattias) bredvid sig.


Canopy flyer, dinglande bana som är de yngre lär gilla.


Bada i Singapore? Det går utmärkt!

Vi var ändå helt ok nöjda efter universal Studios men de hade kunnat få i ordning allt innan de öppnade tyckte vi. Vi var där i kanske 3 timmar, sen fanns inte mer att göra. Jag mailade de ett klagobrev där jag beskrev hur många attraktioner som antingen var permanent stängda eller stängde och öppnade hela tiden. 

De beskrev att de befann sig i "Fas 1" av parken och att detta baby-stadie ofta innefattar många problem. Därför hade de ett lägre entrepris (ca 300 kr) än vad de senare skulle ta. Men som plåster på såren så fick jag två nya entre-biljetter om jag någonsin besöker parken igen. Så ska man bli bemött som konsument tycker jag! Vad jag förstått har de nu haft sin "Grand Opening". alltså ett år senare, år 2011, och nu ska alla attraktioner vara igång så då kan jag verkligen rekommendera ett besök på parken!


Smidiga Singapore

Singapore är ett lättillgängligt land. Allt står på flera olika språk och alla talar engelska då det är ett av de officiella språken i Singa. Tunnelbanan är smidig men taxi går fint att åka det med. Man blir inte lurad utan det är alltid taxametern som gäller och priserna var helt ok.


Monorail och en utsikt som är svårslagen.

Till Sentosa-området kan man ta monorail och den stannar på flera olika ställen på området, som t.ex. Universal, hotellen och Stranden.


Vi hade ju inte tänkt att bada utan bara gå runt på nöjesfältet här. Då vi är närmare ekvatorn än någonsin och den gassande solen inte visar någon nåd, kom vi på att det var smärtsamt varmt i Singapore. Vi beslutade att ta oss till stranden och det var jättefint därnere! Jag hade inte tänkt mig att Singapore hade så bra badställen utan trodde det mer var en metropol och en viktig hamnport.

Jag badar and it's nobody's business!




Bungalow 's så spartanska att de anses vara extrem lyx.

Och att Singapore är just en av världens viktigaste hamnstäder blev man varse om när man badade dock.  Lite oljemönster på vågorna kunde man se men detta har jag senare läst att de motverkar nu när de stora resorten byggs här. Marken muddras och man sanerar hela plejset. Vi var enkelt för tidiga för Singapore haha! :D



Vilar lite i skuggan. 40 grader tar kål på en.



Vi var så varma att det inte gjorde nåt dock, det var otrolig skönt att få svalka sig. Vi fick bada i kallingarna då ingen hade badbyxor med sig på denna oplanerade badtripp. Gissa om jag fick salta skavsår i ljumskarna på vägen hem till stan igen. :S

En tripp till Sentosa är ett måste om man besöker Singapore. Det representerar Singapore på ett ganska bra sätt, det är ultramodernt, snyggt och städat (förutom någon oljefläck på vattnet), och ändå förbannat mysigt! Mer om "riktiga" Singapore kommer i nästa inlägg!



the merlion. Twisty!




You bathe now!



Sci fi -tastic!




So authentic and cozy ;)




Hollywood?




Egypt?





måndag 30 maj 2011

Singapore - Clean and tidy? U teu' me!



Singapore. Landet och staden med en hög BNP och rena gator. Det var den enda bilden jag hade av Singapore innan resan dit. Nu ska vi se vad vi kan skrapa fram för mumsigt om Lilleputtland nu när vi varit där.


Lite skrapor


Flyget med Berjaya air från Tioman Island gick kanonfort, ca 40 minuter. Priset låg på ca 800 kr. Perfekt att man kan flyga från den gulliga paradisön direkt till metropolen Singapore!

Vi bodde på Swissôtel vid Clarke Quay. Clarke Quay ligger väldigt centralt i Singapore med närhet till Chinatown och annan Shopping.









Swissôtel vid poolområdet.



Clarke Quay är även känt för att vara barområdet nummer 1 i Singapore. Stämningen här är internationell med flera kedjor som t.ex. Hooters (haha). Det var ju lite mysigt att ha så nära till alla dessa barer om man ville ha en drink men annars känns det inte så asiatiskt här. Överhuvudtaget känns Singapore väldigt modernt, och internationellt. På gott och ont.



Här vid Clarke Quay kan man stå och dagdrömma.


Mattias vill äta locket.



Vyn från vårt hotell över CQ.


                                                           Hello China!

Jag gillar ju China towns. Antagligen för att jag gillar Kina. Så det blev många besök i Singapores Kina-stad. Den skiljer sig en del från traditionella China towns dock.



Entrance to China Town Singapore


Allt är som sig bör

Jag har uppfattningen att det brukar vara ett myller av liv, med marknader och matstånd överallt. China Town i Singapore är väldigt prydlig och snyggt. Husfasaderna är kulörta och rena och istället för marknader så hittar man det mesta krams inne i butiker. Här finns det vanliga; jadesmycken, vykort, kuddfodral och kinesisk massproducerad hötorgskonst. Det finns dock en del väldigt schyssta butiker som säljer högkvalitativa saker, asiatiska hantverk. Dessa är lite dyrare men det går även att pruta lite grann här.



Snask, i stora lass!



                                Här finns bara original


En lite annorlunda China Town och det mest påtagliga är väl avsaknaden av piratkopierade saker. Singapore har tagit krafttag mot piratkopiering och du har alltså väldigt svårt att hitta sådant här. Trevlig liten omväxling, men ganska så ovant när man rest runt en del i Asien.

Det jag gillar mycket med Singapore är att det är en väldigt mix av människor. Och en mix av människor innebär en väldig mix av mat! Mat är ju en viktig del av resandet och här åt vi fantastiska hot pots, Sushi (såklart!), Koreanska specialiteter.



Look at this Cutie:




Denna bricka kostade väl ca 50 kr, Oh lord blessed me with these prices!


Det här får stå för inledningen av Singapore tycker jag. Vi börjar lite mjukt! Mer om Singapore och Sentosa i nästa inlägg!

söndag 29 maj 2011

Tioman Island - Mata inte djuren!

Som jag glömt att nämna är Tioman Island är ett skyddat marinparksområde. Det innebär att man måste respektera de regler som gäller, vilket jag iof tycker gäller generellt när man reser.


Hello can I heup' you?


Man får t.ex. inte knäcka en bit korall och ta med sig eller äta upp vilken fisk som helst. Och hör och häpna, Man får inte skräpa ner! Jesus, vilka stränga jävlar :D .


Sopberget bakom en restaurang. Beviset på att man verkligen bryr sig om naturen.

                                     Nyfika små varelser


Ganska tidigt i sin vistelse här på ön märker man av de vilda djuren som också bor här. Om man går på en promenad är det inte helt ovanligt att man ser några apor som tittar fram bakom någon stenbumling eller smyger nyfiket efter dig. Lustiga små krabater dessa makaker! Jag böjde mig fram en gång och försökte prata med en apa men han blev väldigt förskräckt.




                                             National GeoAlex!

Väldigt nyfikna rackare som vill veta vad vi gör.

Annars finns det även stora varaner överallt på ön. Varaner är stora ödlor och jag var mighty rädd för dessa i början, de är ju ändå typ 2 meter långa! De är väldigt skygga av sig dock! Som tur är! Men bli inte förvånad om du ska ut och ta dig ett morgondopp och där slinker en värsting-ödla förbi dig under huset! Kryddigt!




Annars var det bara att fortsätta att lata sig. Bada lite mer, äta ännu lite mer, dricka några fler long island ice tea's, och vandra runt i byarna.


Mattias lär sig simma

4 dagar på Tioman Island gick på tok för fort. Oh aj aj aj aj buff! Vi var lite nedstämnda när vi skulle skjutsas till flygplatsen. Jag trodde faktiskt inte jag skulle bli så betuttad i ett sånt här ställe, det var därför vi bara bokade in 4 dagar på Tioman. Vi var båda rädda att jag skulle bli för uttråkad.

Ah well! Från Tioman ska vi nu vidare till SINGAPORE!

Berjaya (megaföretaget) flyger direkt från Tioman till Singapore och den resan tar ca 45 minuter. Oh the joy! The joy of it all!


                                      Lite fler goa bilder från vistelsen på Tioman:

Gåsen saxar genom byn

Salty says I!

Du läckra sjömat!

Stressigt byfolk
Drömskt a la 80-tal



You teu' me what you lie' 
At world's end
Tekek village. Lika crowded som Hong Kong
Jag ska bada i dig du din gröna pöl!
Turtle in the jungle?!  Well I've never!
Hey dreamboat
Har någon sett LOST? Then you get the picture.
Piren vid vår resort
Färskaste, godaste krabba och bläckfisk!



lördag 28 maj 2011

Tioman Island - I Salang står tiden still

Varje morgon på Tioman drog vi upp gardinerna och möttes av denna vy:


Om jag finge klättra i palmen


Och varje morgon såg det ut som att det skulle bli en mulen dag. Grå himmel med tjocka moln, men de sprack alltid upp vid kl 11 ungefär. Endast en kväll regnade det - och då spöregnade det verkligen! Efter 20 minuter var det över.



Cotton candy over our house


Sen gick vi och åt frukost på anläggningen, den ingick ju ändå. Efter det var det dags att lämna resorten. Precis utanför grindarna till anläggningen hade lokalborna sina restauranger. Små ställen med en massa plaststolar uppställda under plåttak och några tända lyktor. Enkelt och så charmigt.

It's so goo' fo' you!






De hade den godaste mat jag ätit i Malaysia. favoriten var The Seafood barbeque som öppnade efter kl 20:00 varje kväll. Då startade de grillen och så fick man gå fram till kyldisken där de nyfångade humrar, krabbor, räkor, fiskar, musslor, bläckfiskar och kräftor låg och så fick man peka på exakt vilka man ville ha. Denna meny var ju lite dyrare än deras andra men en hel hummer för typ 100 kr, det är ett kap i mina svenska ögon!


You want busy, crowded village or small town?

Vi frågade på hotellet vilken by de rekommenderade att vi besökte först. De gav olika förslag och vi bestämde oss för att ta oss till "huvudbyn", Salang. Den skulle vara stor enligt personalen.

För att ta sig runt på ön får man gå till hamnen och prata med lokalbefolkningen, de anordnar båtturer runt hela ön. De har ibland små kiosker med en prislista. Ibland inte. Räkna med att förhandla lite om priset, men det var inte så jobbigt. Det är bara att vänja sig vid, Asia remember :D


Tekek, byn där flygplatsen ligger. Här kan man ta båtar runt hela ön.
U crazy man! No goo' fo' you!

Vi åker med en galen gubbe som kör så fort i sin lilla båt att jag tror jag ska flyga av flera gånger haha! Men väl vid piren i Salang, då inser man att det var värt det:

Salang Village. Största byn på ön. 

Salang är som en promenad längs med stranden. Det tar max 5-10 minuter att gå igenom hela byn. Det finns några små restauranger, några bungalows till uthyrning, någon som säljer smycken, en liten kiosk etc. Väldigt low key, väldigt gulligt. Här skulle jag velat bo, om bara stugorna man kunde hyra höll en högre standard. Varför är jag så petig?! Haha.







Även här åt vi den godaste mat, jag åt någon bläckfisk i chili och ostronsås. Kostade typ 14 kr! Här i Salang är allt billigare. Mer av ett backpackerställe och alltså nästan inga barnfamiljer eller tjocka t****r :D


Salang från ena kanten av byn.
Bungalows i mysiga Salang

Och stranden, den crazy fina stranden. Fantastique! Fiskarna i vattnet är kulörta men aningen läskiga. Står man stilla ett tag kommer de fram och nibblar på benen. Blev skiträdd första gången det hände, trodde en muräna kommit för att ta mig ut till havs. Så var inte fallet...






Med tät djungel följer ofta vilda djur!

Vart man än gick på Tioman så hittade man vilda djur. Främst apor och varaner. Varaner stora som satan ser ganska skräckinjagande ut men de är ganska skygga av sig. Om man kommer för nära.

I videoklippet ovan jagar vi en godbit till ödla, men den var blyg som få. Man får i alla fall ett litet grepp om hur lugn byn är, gott!

Mer om Tioman och de galna djuren som lever där kommer i nästa inlägg! Stay tuned!